11111

Anorexia, bulémia, étkezési zavarok

Anorexia
Kóros testi soványság, ahol a testtömeg-index az átlag – normál alatti értéket mutat, ennek ellenére a személy vagy kövérnek látja magát, vagy nem látja soványnak magát. Az anorexia elsősorban 15-30 közötti nők esetében gyakori, de fiatal férfiak körében is erősen terjedőben van. Főleg a kamaszkorban érintett mindkét nem, ahol az alultápláltság mellett számos esetben testképzavar is tapasztalható. Anorexia társulhat még bulémiával. (ld lent)

Az anorexia terápiája komplex: egyéni pszichoterápia mellett ugyanúgy fontos és szükséges családterápia, valamint szakorvosi kezelés, sőt dietetikus segítsége is szóba jöhet. Életet veszélyeztető betegség, így kezelése mindig szükséges.

Bulémia
A bulémia az elfogyasztás után közvetlenül, az étel mesterséges, önkezűleg történő kihánytatása. Nagyon fájdalmas művelet, sok szenvedéssel jár. A bulémiás problémakör pszichés talajon alakul ki, már a tinédzser években is megjelenhet, de elsősorban a fiatal felnőttkor betegsége. A bulémia egyéb pszichés betegséggel is társulhat, ld. anorexia, testképzavar, egyéb étkezési zavar, valamint kényszeresség.
Kezelése mindenféleképpen szükséges, spontán nem gyógyul.

Étkezési zavarok
Változatos, a legkülönfélébb étkezéssel és étellel kapcsolatos problémakör található ebben a csoportban. Egyéni pszichoterápiás kezelése mindenféleképpen szükséges, hiszen ez a betegség – hasonlóan a fentiekhez – csak a felszíni, tüneti megjelenése, egyéb, a háttérben húzódó pszichés eredetű problémáknak.