11111

Párterápia, házasságterápia, párkapcsolati tanácsadás

A 20. Század folyamán alaposan megváltoztak az ismerkedési,  házasság kötési szokások a fejlett világ nagy részén. Bár léteznek még vallási szokások és tradíciók e terén is, de ma már a szabad akarat az elsősorban meghatározó. Ez azonban, nem jelenti azt, hogy a  vallási, társadalmi, családi értékeket és elvárásokat  ne vennénk figyelembe, akár tudatosan, akár tudattalanul. sokszor ezen értékek és a szabad akarat, az egyén szabadsága közötti belső konfliktusokból erednek a problémák. Ezek zavart, konfliktust, sőt különféle betegségeket okoznak  a párkapcsolati életben. A problémák jelentkezhetnek már a megismerkedéssel, a párkapcsolatok kezelésével, megszűnésével, valamint a hazásságok dinamikájának változásával és a válással.

PÁRKAPCSOLATI TANÁCSADÁS

Külön figyelmet érdemelnek, a kapcsolatteremtési, a megismerkedési problémák és a tartós egyedüllétkezelése, bármilyen okból és bármilyen életkorban legyen is.
Nagyon sok fiatal küzd megismerkedési gondokkal. Ma már egyre gyakoribb, hogy a próbálkozások (a kapcsolat) időtartama lerövidül alig egy-két, vagy több hétre. Ezekben a rövid kapcsolatoknak inkább negatív tapasztalatokat gyűjtenek a felek, mely egyre nehezebbé teszi az újabb kapcsolatokkal való foglalkozást. Így aztán lassan-lassan nő a társadalomban a valójában egyedül élő fiatalok száma, még akkor is, ha társadalmi elfogadottsága nagyobb lett a függetlenül élők felé. De a háttérben, személy szerint ezen fiatalok többsége keresi a megoldást és sokszor komoly gondjaik vannak.

A Párkapcsolatok dinamikája: Mind a férfiak, mind a nők esetében jelentősen megváltozott a nemi szerep felfogás tartalma. Sokaknak jelent gondot a “megöröklött”, az alapcsaládban kapott szerep-felfogás tartalma, valamint az ezen értékeknek a jelenben való érvényessége közötti ellentmondás.
A párkapcsolati problémák másik nagy köre a házasságban, az évek alatt felmerülő, felgyülemlő gondok kezelésében mutatkozik meg. Mennyire képesek a partnerek egymást elfogadva, egymáshoz alkalmazkodva viselni a legtöbbször különböző idejű és eltérő mértékű egyéni változásokat. A házasságok megromlását sokszor maguk a felek sem ismerik fel, vagy ismerik be. Ehelyett valamilyen más típusú megoldást választanak, vagy egy fajta “betegség” tüneteit hordozzák.

házasságok felbomlását, a válást követő időszakot mindenki nehezen éli át. Ha ez a tény már megtörtént, sokszor akkor is kapcsolatban maradnak a felek egymással, hiszen összekötheti őket, gyerek, család, munka, lakóhely, karrier, stb. A válás tehát nem mindig oldja meg véglegesen a párkapcsolati gondokat, még ha ezt is remélik tőle.
A párkapcsolati problémák megoldásában nagy szerep jut az – ahol szükséges párterápiák mellett –önismeretnek, mik azok a belső tendenciák melyek sikeresek, vagy károsak a hatékony párkapcsolat működésében.