11111

Pszichológiai tanácsadás

A Tanácsadás egy olyan folyamat, melynek alkalmával a tanácsadó pszichológus felderíti azokat a személyes területeket, ahol Önnek nehézségei vannak. Egyben segítséget nyújt, és lehetőséget kínál arra, hogy jobban megismerje önmagát, és alaposabban megérthesse viselkedése, gondolkodása, érzelem világa hátterét.  Ezenkívül módszertani segítséget és lehetőséget kap, hogy a szándékolt változtatást meg is tegye, és képes legyen azt véghezvinni.

A pszichoterápia és a tanácsadási folyamat során Ön és a pszichológusa megvitatnak olyan érzékeny, nehezen megközelíthető területeket, és / vagy felkutatnak olyan személyes témákat, eseményeket, történéseket, melyek mélyen hatnak Önre. Ezek lehetnek a közelmúlt történései, de gyakran a régmúltból erednek. Olykor gyökereik olyan szálakhoz kötődnek, mely(ek)ről Önnek nincs is sejtése, de hatással vannak és befolyásolják jelenlegi életüket, viselkedésüket, érzéseiket.

A pszichológiai tanácsadás kognitív és viselkedés terápiás elemeket is tartalmazhat. A tanácsadás és a pszichoterápia,  ha el is különül, átfedés van közöttük.

A pszichológiai tanácsadás viszonylag rövid időtávon belül nyújt megoldásokat, míg a pszichoterápiás módszerek hosszabb időtávon zajlanak, és még mélyebb szinten tárják fel a problémákat.

Főbb tanácsadási területek: pszichológiai  konzultáció, párkapcsolati tanácsadás, szexuál-pszichológiai tanácsadás, fogyókúrás tanácsadás, stíluspszichológiai tanácsadás.