11111

Szülőről való leválás, leválási konfliktus

A személyiség fejlődés során, a gyermeknek le kell válnia a szülőről, ahhoz, hogy önálló felnőtt életet kezdhessen. Azonban a szülőről / szülőkről való leválás, nem problémamentes folyamat. Ez nem más, mit a jól ismert kamaszkor. Ez, a nagyon gyakran nehéz, mindkét fél (gyermek, szülő) számára érzelmileg megterhelő, sokszor hosszú évekig tartó folyamat. ennek során számos nehézséggel, konfliktussal találja magát szemben a család.

A kamasz leválási folyamata ún. intrapszichikus folyamat, azaz a leválás a személyiségen belül történik!

A leválási folyamatban megakadt gyermek / kamasz / fiatal felnőtt számára egyéni terápia keretében dolgozunk. Gyakran azonban családterápiára is szükség van. Egyrészt a gyermeknek nyújt segítséget, másrészt a szülő (k)nek is segítség abban, hogy megértsék, mi megy végbe gyermekükben. Netán a szülő maga az, aki tudtán kívül nehezíti a gyermek leválását.

A leválási folyamat akkor fejeződik be, mikor a gyermek autonóm felnőtt emberré válik, valamint a szülő is elengedi gyermekét és visszatalál a társkapcsolati szinthez.

A leválás rendbetétele, kiigazítása mindenféleképpen szükséges feladat, hiszen a rendezetlen, vagy félbemaradt leválási folyamat nehezíti vagy akadályozza a párválasztást valamint a legfőbb oka a házassági, párkapcsolati problémáknak.